Åldersklassen U13-U19: Förening skall vara registrerad basketförening i nationellt eller regionalt basketförbund. Spelarna i laget skall vara medlemmar i föreningen.
Ansvarig ledare som följer med till turneringen måste ha fyllt 18 år.
Varje lag får anmäla 12 spelare till varje match. Det kan vara olika spelare i olika matcher. Varje förening har rätt att använda spelare i flera lag, dock ej i samma åldersklass.
I samtliga åldersklasser är det inte tillåtet att använda överåriga spelare utan godkänd dispens (se ”Dispenser”). Dock i U19 klasser tillåts inga överåriga, dispenser godkännes ej.

Tävlingsform
Gruppspel.
Lagen indelas i grupper om fyra eller fem lag där alla spelar mot varandra i enkelserie. Ordningsföljden mellan lagen avgörs efter poäng. Seger ger 2 poäng, förlust ger 0 poäng. Om två eller flera lag har samma poängsumma avgörs ordningsföljden på följande sätt:

• 1. Resultatet i inbördes möten mellan lagen som ligger lika.
  • 2. Målskillnad i inbördes möten mellan lagen som ligger lika.
  • 3. Det lag som har gjort flest poäng i inbördes möten mellan lagen som ligger lika.

Slutspel
De två främsta placerade lagen i varje grupp går till A-slutspel, övriga lag går till B-slutspel. Slutspel sker efter cupsystem, dvs. direkt utslagning vid förlust.

Bollstorlek
Ta med egna uppvärmningsbollar!
Matcherna i Kungsbacka Basketcup spelas med officiella inomhusbollar från Molten i följande storlekar:

• Flickor U13-U19 spelar med stl. 6
  • Pojkar U13-U14 spelar med stl. 6
  • Pojkar U15-U19 spelar med stl. 7

Spelprogram
Kungsbacka Basketcup förbehåller sig rätten att ändra i spelprogrammet både vad gäller gruppindelning, tider och spelplaner.

Matchställ
Speldräkter
Samtliga spelardräkter ska vara numrerade.
Numreringen ska finnas på ryggen av spelartröjan. Två spelare får ej ha samma nummer på tröjan under samma match.
Om två lag har samma dräktfärg, så är det laget som är bortalag enligt programmet som skall byta. Vid ömsesidig överenskommelse kan hemmalaget byta färg.

Vid match
Det rekommenderas att alla lagen är färdiga och ombytta 20 minuter innan matchstart för att säkerställa att protokoll är ifyllt i god tid och matchen kan börja spelas på utsatt tid.

Matchtid
Gäller för U13-U19:
Samtliga matcher spelas 2×15 minuter Löpande tid,  klockan stoppas inte vid straffkast. U ndantag de sista 2 minuterna av 2:a halvlek, som spelas med effektiv tidtagning.

Om ställningen är oavgjord vid full tid, avgörs matchen med förlängning i form av ”Sudden-Death” där förlängningen börjar med uppkast och första målet vinner. Lagfoulen flyttas med i förlängningen. Pausen mellan full tid och förlängning är 2 minuter.
Varje lag har rätt till 1 time-out per halvlek. Time-out kan inte sparas in till nästkommande period utan anses förbrukad när perioden är färdigspelad. I övertidsperiod får lagen inga time-outs då det är Sudden-Death.
Domaren bedömer 24-sekunder. Domaren informerar när det är 10 sekunder kvar.
Byte kan ske vid varje avblåsning, domaren skall godkänna samtliga byten. Byte kan ej ske flygande.

Lagfoul

Den 5:e lagfoulen i en period resulterar i 2 straffkast för motståndarlaget.

Försvarssystem
Alla former av försvarsspel är tillåtet för U14-U19. För U13 är alla former av zonförsvar förbjudna. Vid överträdelse mot denna regel tilldelas coachen en teknisk foul.

Övrigt
DUNKFÖRBUD gäller för alla lag under hela turneringen!

Protester och bestraffningar
Eventuella protester lämnas skriftligt till respektive hallchef senast 15 min efter matchens slut, samtidigt som protestavgift på 750 kr betalas (avgiften åter-betalas om protesten godkänns). Protesten behandlas av tävlingskommittén, vars dom inte kan överklagas. Betalning för protest skall ske via swish.

Diskvalificeringar och varningar
Diskad spelare avstängs automatiskt följande match. Avstängningen gäller även om nästa match ingår i slutspelet. OBSERVERA att det är LAGETS ansvar att avstängda spelare EJ spelar. Laget blir automatiskt diskvalificerat om avstängd spelare spelar.
Tävlingskommittén kan också besluta om avstängning i ytterligare match/er i händelse av en grov förseelse.
Grova förseelser kan rapporteras till berört distriktsförbund i Sverige och beträffande utländska lag till berört nationsförbund.
OBS! Spelare som deltar i match när han/hon är avstängd anses spelaren vara obehörig och därmed förlorar laget matchen med 0-20.

Walkover och avbruten match
Viktigt att alla lagen är i god tid till match, senast 20 min innan matchstart skall lagen vara på plats för ifyllning av protokoll.
Lag som är försenade kommer att efterlysas snarast därmed är det av stor vikt att rätt kontaktnummer är registrerat i anmälan till cupen.
Lag som inte har dykt upp innan 15 min efter matchstart räknas som uteblivet. Lag som uteblir från match kan förlora matchen med 0-20 om inte särskilda skäl föreligger.
Vid upprepat uteblivande kan lag uteslutas ur turneringen. Tävlingskommittén kan dock besluta att lag ska uteslutas redan vid den första förseelsen, om särskilda omständigheter föreligger, t.ex. att en avsiktlig WO gynnar det egna laget eller missgynnar annat lag i gruppen.
För lag som helt uteblir från match utgår en WO-avgift på 2000 kr, denna avgift faktureras vid turneringens slut. Om särskilda skäl föreligger som gör att laget ej kan spela skall dessa skäl inkomma till tävlingskommittén som tar beslut i frågan.
Om en match avbryts och inte kan färdigspelas beslutar tävlingskommittén om matchen ska spelas om från start eller fortsätta från den tidpunkt då matchen avbröts eller om resultatet i matchen ska fastställas eller om ett av lagen eller båda lagen förlorar matchen.